Akustik Kaplama

Akustik kaplama, hacim akustiği uygulaması olarak da nitelendirilen; mekanların yapılarına göre oluşturulan özel tasarımlar sayesinde mekânın hem akustik yapısının iyileştirilmesi hem de mekânın seslerinin dışarıya, dışarıdaki seslerin de içeriye geçirilmesinin engellenmesi anlamına gelmektedir. Akustik kaplama mekânların ses yalıtımı ve akustiği sağlanmasının yanında, bu özelliklerin aynı zamanda tam bir estetik çerçevesinde yapılmasını da sağlamaktadır. İstenen her ortamda akustik kaplama yapılması mümkün olabilirken, ağırlıklı olarak tiyatro salonu, sinema ve konser salonları, diskolar, jenaratör odaları, çağrı merkezleri, değişik iş ve ev ortamlarında akustik kaplama özelliğine başvurulmaktadır. Son dönemlerde akustik kaplamanın yanı sıra, akustik kaplama yapılan mekânların görsellikleri de oldukça önem taşırken; son teknolojik gelişmelerin ışığında birçok akustik kaplama yönteminden faydalanılarak hem kaliteli hem de görsel anlamda oldukça güçlü akustik kaplama işleri çıkarıldığı görülmektedir.

Akustik Kaplama Nedir?

Akustik kaplama mekânın tümüne yani tavan, duvar ve ortam panellerine uygulanabilirken en kaliteli ses yalıtımı sağlanabilmesi de mümkün hale gelmektedir. Akustik kaplama yöntemleri de oldukça farklılıklar taşımakla beraber, örneğin akustik kaplama yapılabilen bir cam yünü ses yalıtımı sağlanmasını sağlayabilir. Akustik ses yalıtım malzemeleri arasında darbeye dayanıklı ve en kullanışlı malzemeler akustik kaplama ürünleri olarak göze çarpmaktadır. Akustik kaplama nedir sorusuna diğer verilecek bir cevap da proje bazlı çalışmalar olan akustik kaplamaların hacim akustiğinin sağlanabilmesi için özel malzemeler kullanılarak farklı yöntemlerle yapılan kaplamalar olduklarıdır. Akustiğin sağlanabilmesi ve seslerin mekân haricinde dışarıya ulaşmaması, ayrıca ortamdaki yankının da engellenebilmesi için özel malzemeler kullanırken kullanılan malzemeler tavan, duvar ve zemin için de farklılıklar içermektedir. Akustik kaplamanın kullanılması gereken malzemeye göre uygulama şekli değişkenlik gösterirken; lazer metre, sıvı solid yapıştırıcı, malzeme yapıştırıcı, askı aparatı, ses kesici ağır bariyer, süngerpan, karkas, kauçuk levha gibi malzemeler kullanılarak yapılan bir kaplamadır. En çok kullanılan cam yünü yöntemleri;
-Duvara monte edilmiş cam yünleri
-Tavanda asılı duran cam yünleri
-Yapıştırılmış cam yünleri
-Mekân içerisinde isteğe göre farklı şekillerde dekore edilen paneller içerisinde bulunan cam yünleri ses yalıtımının da en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Akustik Kaplama Nasıl Yapılır?

Akustik kaplama yapılmadan önce uygulamanın yapılacağı alanın keşfi ve uygun projelendirme yapılması çok önemlidir. Yapılan projelendirmeye göre kaplamaların ne şekilde ve hangi malzemelerden yapılacağı kararlaştırıldıktan sonra uygulama ve montaj aşamalarına geçilmektedir. Akustik ses kaplamaları ya da ses yalıtımları kullanılan malzeme ve uygulama yapılan alanın niteliğine göre değişmektedir. Örneğin akustik kaplama akustik süngerler vasıtasıyla yapılacaksa ve süngerin kendinden yapışkanlı modeli kullanılacaksa, arka yüzeyde bulunan yapışkan kağıdının çıkarılması uygulama için yeterlidir. Eğer uygulama sünger yapıştırıcısı ile yapılacaksa rulo fırça kullanılarak ahşap pan, duvar paneli, akustik halı ve akustik süngerlere uygulama yapılabilir. Tavan sarkıtlarında akustik sünger ya da panel kullanılması gereken durumlarda ise askı aparatlarından yardım alınır. Kumaş kaplamaların tamamı ise ilgili bölüm ve panellere kaplama şeklinde yapılmaktadır. Akustik kaplama nasıl yapılır sorusunun bir başka cevabı da yapılacak ses izolasyonunun ses dalgasıyla rezonansa girmemesi ve sesin kalitesini bozmayacak şekilde projelendirilmesinin önemli olduğudur. Eğer akustik kaplamada ahşap kullanılacak ve ahşap da titreşime katılacaksa ihtiyaç ve mimari özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda yapılacak akustik kaplamanın niteliği yanında estetik özellikleri de oldukça önem taşımaktadır.

Akustik Kaplama Çeşitleri

NRC değeri olarak 0.90 ile 1.00 değeri arasında karşılama oranına sahip akustik kaplama çeşitleri; ahşap duvar panelleri, ahşap tavan panelleri, kumaşlı akustik panel, alüminyum petek tavan, linear tavan sistemleri, akustik sünger panel, metal asma tavan, taş yünü asma tavan, alçıpan bölme duvar, akustik sünger panel, yanmaz sünger panel, akustik pano panel, akustik tavan kaplama, akustik tavan panelleri, akustik duvar panelleri, kumaş kaplamalı panel olarak çok geniş bir çerçevede açıklanabilir. Bunlar arasında en çok kullanılan akustik kaplama çeşitleri;

  • Kumaş kaplı panel
  • Üç boyutlu akustik duvar kaplama
  • Tavan kaplamaları
  • Masa kaplamaları
  • Ara bölücü paravan olarak belirtilmelidir:

Kumaş kaplamalı panel

; akustik panellerin üzerine yapılan özel kumaş kaplamalarla ortamdaki ses akustiğini düzenleyerek aynı zamanda ses yalıtımı da sağlayan kumaş kaplamalı paneller ses ekolanma ve yankı problemlerinde profesyonel çözümler sağlamaktadır. Cam yünü akustik panel olarak da adlandırılan kumaş kaplamalı panellerin ön yüzleri akustik kumaş, arka yüzleri de cam tülü olan akustik duvar panelleri yanında MDF üzerine cam yünü akustik kumaş kaplama paneller de bulunmaktadır. Yüksek yoğunluktaki levhaların ön ve arka yüzeyleri cam tülü kaplı olmakla birlikte, tüm kenarları güçlendirilmiş olarak değişik renk tercihleriyle de kullanılabilir. Kumaşlar darbeye dayanıklı olmakla birlikte uygulanacak mekâna uygun olarak istenilen renkte seçilebilir. Akustik NRC değerinin 0.95 ile 1.00 değerinde olduğu belirtilmelidir.

Üç boyutlu akustik duvar kaplama

; akustik panel modellerinin üzerine akustik dekoratif kumaşlar kaplanarak elde edilen ve dekoratif yüzey ile mükemmel ses yutum özelliğine sahip olan kaplama çeşitliğidir. Mekânın niteliğine göre çok farklı renklerde kullanılabilen kumaşlara sahip üç boyutlu akustik duvar kaplamalar ortamlarda görsel şölen yaşanmasına neden olmaktadır. Genel olarak açık plan ofisler, görüşme odaları, çok amaçlı salonlar, stüdyolar ve konferans salonlarında yaygın olarak kullanılan  üç boyutlu kaplamalar oldukça kaliteli akustik kumaşlarla desteklenmiştir.

Tavan kaplamaları

; mekânların tavanlarına uygulanan ve üst katlardan gelen ses ve çevresel faktörlerden arınmak için uygulanan bir yöntemdir. Ses yalıtımı haricinde dekoratif olarak da oldukça estetik bir görünüme sahip olan tavan kaplamaları, tasarım açısından düz ve kavisli olarak da ikiye ayrılmaktadır. Tavan kaplamalarında kullanılan yoğun malzeme sayesinde,  ses dalgaları akustik tavan panellerinin yüzeyine çarparak ısı enerjisine dönüşmekte ve ortama düşük ses enerjisi yayarak etkili bir izolasyon elde edilmektedir. Kullanım alanları oldukça yaygındır.

Masa kaplamaları

genellikle masa seperatörü de denilen, genellikle kalabalık çalışma ortamlarının olduğu ofis ve işyerlerinde, çağrı merkezi tarzı firmalarda kullanılan sistemlerdir. Ses kesici özellikleri nedeniyle seslerin birbirlerine karışmadığı kumaş kaplı paneller masa kaplamaları olarak adlandırılır.

Ara bölücü paravanlar da masa kaplamalarıyla aynı kullanım amacına hizmet ederken, yankı ve konuşma sesleri gibi problemlerin de giderilmesi amacı taşımalarının yanında, tüm mekânların kullanım sahiplerinin zevkine göre bölümlendirilmesi de sağlamaktadır. Ara bölücü paravanlar değişik renk ve tasarımlarda kullanılırken, ortamdaki ses karmaşasının da tam olarak engellenmesini sağlar.

Akustik Kaplama Fiyatları:

Akustik kaplamanın niteliği ve kullanılan malzemenin cinsine göre oldukça değişkenli bir yapıda olan akustik kaplama fiyatları uygulamayı yapan firmaların işçilik kalitelerine göre de değişmektedir. Akustik kaplama yöntemlerinden biri olan akustik süngerler ses yalıtımında mükemmel birer ses kesiciler olmalarının yanında fiyat uygunluğuyla da ön plana çıkarken, akustik kumaş kaplamalar da estetik olarak mekânlara oldukça değer katabilmektedir. Bunun yanında üç boyutlu akustik duvar kaplamalar da ayrı bir özellik ve estetiğe sahipken, ahşap kaplamaların da kendine has özellikleri bulunduğundan bahsedilebilir. Ancak kullanılan malzeme, ortamın özellikleri ve uygulayıcı firmanın konuya hakimiyeti hep beraber değerlendirilmesi gereken noktalardır.